Kurser i hundträning

Träna lydnad och få ett starkare band med din hund

Ge din hund de bästa förutsättningarna! Hundträning är grunden i en god relation mellan ägare och hund. På en hundkurs tränar ni samarbete och vardagslydnad. Det finns även valpkurser som etablerar en bra kontakt mellan dig och din valp.
Visar 1-20 av 162 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 162 träffar
1
2
3
4
...
9

Hundkurser - Ge din hund en bra start i livet

Se till att din valp får de bästa möjliga förutsättningarna för att växa upp till att bli en fantastisk hund. Du får lära dig vad det innebär med ledarskap och att vara ansvarig för en hund. Du och din hund får möjlighet att träna tillsammans i grupp, eller enskilt. Vardagslydnad är den grundläggande metoden för att få din hund att lyda och skapa ett bra samarbete. Bra kommunikation, gemensamma mål och samarbete är grundstenarna i en god relationen mellan hundägare och hundar. Valpkurser syftar i att etablera en bra kontakt mellan dig och din valp, samt bana väg för fortsatt träning efter avslutad kurs.

Nedan hittar du en enklare beskrivning av hundkurser och valpkurs samt några andra vanliga kurser. För detaljerad information om specifika hundkurser ber vi dig kontakta respektive kursarrangör så berättar de mer.

Hundkurser

För att komma nära din hund och skapa en god grund för utveckling kan vi rekommendera en passande hundkurs. Hundkurser ska vara roligt för både dig och din hund så därför anpassas kurserna mycket efter hundens ras, tidigare erfarenhet och ålder.

Instruktörerna brukar också kunna hjälpa dig att hitta områden att fokusera på för att få en glad och lydig hund. Här kommer kortfattad information om de två vanligaste kurserna och de moment som ingår.

» Hundkurser Stockholm
» Hundkurser Göteborg 
» Hundkurser i Malmö och Skåne  

Valpkurs

Valpkurs är främst avsedd för valpar från 12 veckor gamla till 7 månader. Valpkursen fokuserar på att befästa en relation mellan dig och din hund. Ledarskapsrollen är här viktig och vardagslydnad såsom ligg, sitt, stanna kvar och så vidare ingår. Denna kurs kan vi rekommendera, det går ju inte att lära en gammal hund att sitta så det är bäst att komma igång tidigt.

» Valpkurs Stockholm

Valpkurser lär dig kommunicera med din hund på ett tidigt stadium och ger dig möjligheten att utforma ett språk som gör att hunden lär sig att lyssna på dina kall. En valpkurs kan innehålla följande moment:

  • Följsamhet
  • Sitt, ligg, stanna kvar
  • Koppelträning
  • Passera andra hundar
  • Inkallning
  • Hälsa fint
  • Passivitet


Den teoretiska delen i en valpkurs behandlar valpens utvecklingsmöjligheter och fokuserar bland annat på rumsrenhet, ensam hemmaträning, valpbitning och socialisering. Börjar du tidigt att kontinuerligt träna din valp har du stora möjlighet att få en framtida fantastisk och lydig hund. Att gå på valpkurser innebär även att du tränar din valps sociala beteende. Din valp får lära sig att interagera med andra hundar, oberoende på ras och kön. På en valpkurs träffar du även andra nyblivna hundägare och kan utbyta information och erfarenheter. Att ha en liten valp är en utmaning och då är det skönt att träffa andra i samma situation.

Hundträning

Hundträning är till för att lära en hund att utföra beteenden som reaktion på vissa kommandon. De allra vanligaste kommandona är sitt, ligg och att hunden ska bli rumsren och göra sina behov utomhus. Många tränare använder sig av en klicker för att hundarna ska lära sig, men det mest effektiva är att använda sig utav godis och positiv förstärkning.

Det finns olika områden inom hundträning, polis, militär, sjöräddning, jakt, stöd till personer med funktionsnedsättning, underhållning, hundsport och att vakta personer eller egendom.

Lydnadskurser tillsammans med andra hundar kanske inte är lämpliga förrän valpen har avslutat alla sina vaccinationer, runt 3-4 månaders ålder. Men några tränare erbjuder valpkurser så fort valpen har kommit till sitt nya hem så länge risk för sjukdom är minimal och valpen har fått sin första vaccination. En valp kräver disciplin, konsekvens och tålamod av sin ägare. Valpens träningsfas är väsentlig i uppfostringen av en frisk och lycklig hund.

Vardagslydnad

Kurser i vardagslydnad handlar om att träna hunden att fokusera på dig även när andra hundar finns i närheten. Under en kurs i vardagslydnad använder deltagarna ofta godis och positiv förstärkning för inlärning av de olika momenten och lydnadsövningarna. Målet med vardagslydnad är att din hund ska klara av att lyda dig i alla situationer, även vid störningar. Kursen är även till för dig som ägare att känna dig trygg och öka kontakten med din hund. Fokus ligger på att hunden ska uppmärksamma ledaren och lyda även om det finns andra intressanta saker som hunden vill hitta på.

Vill man ta nästa steget och lära sig mer avancerad lydnad tillsammans med din hund ska du gå en kurs i rallylydnad som är en blandning mellan lydnad, freestyle och agility. Rallylydnad är en slags tävlingsform med upplägget att ta sig igenom en arrangerad bana med skyltar. En domare bedömer sedan hunden, föraren och samarbetet mellan de båda.

Agility

Hundsporten Agility är Sveriges mest växande sport. I kurser i Agility tränar man hunden att ta sig igenom en bana med hinder. Agilitykurser går igenom vad föraren ska tänka när man tränar Agility med sin hund. Banan i Agility består av varierande hinder och hinderkombinationer med olika svårighetsgrader. Hinder på en Agilitybana kan bestå av Balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord och hopphinder.

Agility ger hunden otroligt mycket stimulans och stärker ofta relationen mellan ägaren och hunden. Du kan tävla i Agility i tre olika storleksklasser – small, medium och large. 

Viltspår och jakt

För dig som har ett intresse av vildmark, friluftsliv och till exempel jakt är en hundkurs i viltspår att rekommendera. Det finns inget naturligare för en hund än att lägga viltspår. Att spåra vilt ligger i hundens natur och fungerar både som en rolig lek och träning. Det krävs inte mycket utrustning eller prestation av dig som människa, allt du behöver är en långlina och något vilt och gott (rådjursklövar, oxsvans osv.). När du går en hundkurs i viltspår får du reda på vad du behöver för att träna det ultimata viltspåret.

Nyttan med kurser i viltspår
Rent praktiskt innebär viltspår att om du som jägare har skadeskjutit ett vilt så ska hunden kunna spåra upp viltet. För dig som har intressen av både hundar och jakt är därför viltspår högintressant. Att jaga tillsammans med din hund är ett fantastiskt roligt intresse som både du och din hund kommer njuta av.
Hundkurser i viltspår och jakt riktar sig till hundar i alla åldrar som aktivering, fritidsinresse eller för dig som vill använda hunden för skarpa sök och i tävling.

Privatträning

För dig som behöver extra stöd kan en privatträning vara bra. Större grupper under hundkurser kan ibland vara stökigt. På en privatträning ligger allt fokus på dig och din hund. Under en privat hundkurs kan du ta upp de problem som är specifika för dig och din hund. Din hund kanske har vissa egenheter som du gärna vill korrigera. På en privat hundkurs kan du be instruktören att grundligt gå igenom tips och tricks för att din hund ska vänja sig av med sina problem.

Privat hundträning som komplement
Om du tidigare gått en vardagslydnadskurs, valpkurs eller annan grundläggande kurs kan en privatträning vara ett bra komplement. När du och din hund redan kan det grundläggande kan en privatträning gå mer på djupet. Vad vill du att din hund ska kunna åstadkomma? Vad är hundens problemområden? Gör han utfall mot andra hundar? I såna fall kan en privatträning hjälpa dig.

Problemhundar

Det kan hända att hundar har beteendemönster och problem deras ägare inte kan rå för. Hundar kan uppvisa starka rädslor, vara stressade och göra utfall mot människor eller andra hundar. För att bryta ett beteendemönster kan det behövas professionell hjälp.

Orsaker för problembeteenden
Man kan inte alltid veta vad det är för bakomliggande problem hos hundar som uppvisar störningar i sitt beteende. Vanliga orsaker för problemhundar är tidigare trauman eller sjukdom hos hunden. Har du provat olika hundkurser som till exempel vardagslydnad och inte märkt någon skillnad på din hund? Då kan du anlita en hundinstruktör för privatträning som hundkurs. För att arbeta med invanda beteenden krävs stort tålamod och mycket tid. De flesta problem går att lösa om du som ägare är konsekvent.

Vanliga frågor

  • En hundkurs ihop med din hund kan vara en rolig, utmanande och givande aktivitet som hjälper dig att bygga en starkare relation med din hund. Förutom ett starkare band mellan er förbättrar hunden dess sociala förmågor och ni tränar upp både rutiner och kommunikation.

  • Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta rätt hundkurs:

    • Tänk på vad för hundkurser som passar din hund bäst och vad ni båda tycker är roligt.
    • Är schemat och kursstrukturen rätt för dig och din hund?
    • Kolla om instruktören har rätt utbildning och erfarenhet.
    • Kolla om kursen passar din budget.
    • Prata med andra hundägare och fråga om deras rekommendationer.

  • Det är helt beroende på vilken hundkurs som du och din hund vill gå. Det finns en uppsjö av bra hundkurser. Valpkurser är en typ där valpen oftast ska vara mellan 12 veckor och upp till 7 månader.

    Det är bra att börja träna sin hund direkt du får den via enkla basövningar som exempelvis sitt, ligg samt att bekanta sig med sitt koppel och sin sele.

Jämför kurser