Brödkurs

Lär dig att baka gott och nyttigt bröd

Bröd är något som är gott och roligt att baka. Det fungerar utmärkt som frukostmat, likväl som ett komplement till lättare mat som soppa eller sallad. Bröd går utmärkt att baka även för dig som är glutenintolerant. Hitta din brödkurs här!
Visar 1-18 av 18 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-18 av 18 träffar

Olika sorters bröd

Bröd är ett populärt livsmedel som du finner i de flesta hem. Oftast är det bakat med någon form av mjöl, vatten och salt för smakens skull. Bröd går utmärkt att smaksätta med kryddor, torkad frukt, nötter och olika frön. Det är något du helt väljer själv beroende på smak. Bröd kan bakas med flera olika mjölsorter som till exempel vete och råg. För de som är glutenintoleranta är ris och majsmjöl två stycken bra alternativ. 

Matbröd är en bra källa till vitaminer, fibrer och mineraler, som till exempel järn. Matbröd fungerar perfekt som frukostmat, mellanmål eller som komplement till en lättare måltid som soppa eller en sallad.  Det är också en bra kolhydratskälla. Några populära brödsorter som också går bra att baka på egen hand är bland annat: surdegsbröd, fullkornsbröd och knäckebröd. Nedan kan du läsa mer om dem.

Surdegsbröd

Surdegsbröd är både ett populärt och välsmakande bröd. Tyvärr är det många som undviker att baka det hemma eftersom de tror att det är svårt. Det är däremot inte helt sant. Dock så krävs det en del förberedelse eftersom det är långa jästider. Surdegsbröd innehåller inga konstiga tillsatser, har lång hållbarhet och ett lägre GI.

Det tar ungefär 3-4 dagar att starta upp en surdeg, men när den väl är klar håller den nästan hur länge som helst i kylskåpet. Kom ihåg att mata degen en gång i veckan med lite mjöl och vatten så att den inte svälter. När surdegen står i kylen så vilar den, så kom ihåg att ta ut degen i rumstemperatur i god tid innan du ska baka så att den vaknar till liv igen. För att degen ska vakna trivs den bra i en varm omgivning. Du kan exempelvis ställa degen i skåpet ovanför kylen, i ugnen med lampan tänd, eller i badrummet om du har golvvärme. Ett annat alternativ är bredvid spisen när du lagar mat. Där trivs degen bra. Lär dig mer på en surdegskurs

Fullkornsbröd

Ett annat populärt och lättlagat bröd är fullkornsbröd. Fullkornsbröd är ett bröd som mognar och utvecklar sin fulla smak först efter några dagar. Det passar utmärkt med några skivor bra ost. Generellt sett kallas ett bröd fullkornsbröd om det innehåller åtminstone två tredjedelar fullkornsmjöl.

När man bakar fullkornsbröd är det svårt att behålla samma saftighet som när du bakar vitt bröd. Däremot går det bra att använda sig av beprövade metoder som längre jästider, surdeg och skållning. Du väljer själv hur du vill krydda brödet och vad för andra saker du vill ha i för att förhöja smaken. 

Knäckebröd

Knäckebröd är ett bra alternativ för dig som föredrar hårt bröd. Knäckebröd bakas traditionellt av råg och härstammar från Sverige. Knäckebröd är för många ett självklart alternativ till sillen, ärtsoppan eller något som finns på de flesta julbord tillsammans med julosten. 

Knäckebröd bakas av osiktat, fiberrikt rågmjöl men inblandning av andra mjölsorter förekommer, liksom av fint rågmjöl. Det går bra att baka knäckebröd hemma, även fast det inte är lika vanligt som att baka mjukt bröd. Majoriteten av allt knäckebröd tillverkas industriellt. Knäckebröd är ett väldigt populärt alternativ eftersom det har en lång hållbarhet och innehåller mindre än 10 procent vatten. Det är också väldigt fiberrikt och bra att äta ur ett hälsoperspektiv. 

 

Jämför kurser

Matlagningstest

Novisen vid spisen eller Mästerkock?

Gör vårt matlagningstest och ta reda på hur mycket du kan om matlagning.

Gör matlagningstestet här  »