Sjömärken – Förklaring

Lär dig de vanligaste och viktigaste flytande sjömärkena innan du ger dig ut med båten i sommar. Kunskap om sjömärkena är grundläggande för att kunna framföra sin fritidsbåt säkert.

Sjömärken – Förklaring

De vanligaste flytande sjömärkena

Inom de närmsta månaderna kommer nästan en miljon fritidsbåtar sjösättas i Sverige och många båtägare kanske borde friska upp kunskaperna om navigering och sjömärken till sjöss. Här presenteras de vanligaste förekommande flytande sjömärken som alla båtägare borde ha koll på. Har du inte redan gått en kurs i förarintyg för båt så rekommenderar vi det starkt för alla som ska ut med sin fritidsbåt. Förarintygskurserna ger dig de grundläggande kunskaper i navigation, säkerhet och sjövett som många anser borde vara obligatoriskt.

Hitta kurser för förarintyg

Flytande sjömärken markerar sidobegränsningar i farleder samt hinder såsom grund, vrak och andra förhållande som bör beaktas vid navigering. Här följer de vanligaste sjömärkena.

Lateralmärken – sidomärken

Lateralmärken märker ut gränserna för en farled. Dessa märken placeras på antingen babord eller styrbords sida. Lateralmärkena följer i princip den svenska kusten från Strömstad till Haparanda eller från sjön in mot hamnarna. Babord- och styrbordmärkena identifieras i huvudsak enligt en eller flera av följande karaktäristika:

  • Babordmärken: Röd, Cylindrisk form (på boj), cylindriskt topptecken.
  • Styrbordmärken: Grön, Konisk form (på boj), grön kon med spetsen uppåt.

sjömärken

Kardinalmärken – väderstrecksmärken

Kardinalmärken placeras i öst, väst, nord eller syd och märker ut hinder eller farledens gräns. Kardinalmärkena utmärker sig genom att vara gula och svara och med toppmärken som visar vilket väderstreck de märker ut.

  • Nordmärken är placerade i norr och är placerade norr om ett hinder eller en gräns. Toppmärket är två tringlar som pekar uppåt och färgkombinationen är svart upptill och gult nedtill.
  • Sydmärken är placerade söder om ett hinder. Toppmärket är två tringlar som pekar nedåt. D.v.s tvärtom mot nordmärket. Detta gäller även färgkombinationen som är gult upptill och svart nedtill.
  • Ostmärket är placerade öster om ett hinder. Toppmärket utmärker sig genom en triangel som pekar uppåt överst och en triangel som pekar nedåt underst. På så sätt liknar formationen ett ”O” vilket kan vara en minnesregel. Färgkombinationen uppifrån och ned är svart, gult, svart.
  • Västmärket är då förstås placerat väster om ett hinder. Toppmärket är ostmärket fast omvänt. Uppifrån och ned är det; Nedåtpekande triangel, uppåtpekande triangel. Gult, svart, gult.

Kardinalmärke

Punktmärken

Punktmärken markerar ett hinder och då oftast ett grund i vilket placeras direkt på. Punktmärket är till färgen svart med vågräta röda streck. Om det har ett topptecken så är det två svart klot ovan varandra.

Mittledsmärken

Detta märker ut att det finns fritt vatten på alla sidor om märket. Detta står ofta mitt i en farleder och kan då passeras på båda sidor om. Mittledsmärket är röda med vertikala vita fält och om det har ett toppmärke kännetecknas detta av ett rött klot.

Specialmärken – förbudsskyltarna till sjöss

Är sjöns förbudsskyltar och markerar ofta tillfälliga hinder, gränser, bad och kanotförbud eller skyddsområden. Specialmärkena är gula och nattetid lyser eller blinkar de med vitt sken.


Hitta seglarkurser

Vill du lära dig ännu mer inom båt & sjö? Här har du några enkla båttermer inför sommaren


Annonser