Kom igång med återbruk – tips och inspiration

Du har sett program, läst artiklar, skrollat genom DIY-bloggar. Återbruk. Lika mycket ett kreativt hantverk som en nödvändighet för hållbar konsumtion. Vill du komma igång med återbruk? kurser.se har tipsen!

Du har sett program, läst artiklar, skrollat genom DIY-bloggar. Återbruk. Lika mycket ett kreativt hantverk som en nödvändighet för hållbar konsumtion. Vill du komma igång med återbruk? Då har du hamnat rätt.

Först och främst: vad är återbruk? Återbruk handlar om att laga, återanvända och renovera hela eller delar av en pryl för att ge den nytt liv eller nya användningsområden. Det är ett brett begrepp och det är egentligen bara din fantasi som sätter gränsen för vad som är eller kan användas till återbruk. Kort sagt handlar det om att ta vara på saker, kläder, möbler och annat för att undvika att det hamnar i soporna.

Förlängd livslängd och minskad konsumtion är huvudtemat för återbruk. Det uppnås genom att skapa något helt nytt av något gammalt, eller att hitta nya användningsområden för dina prylar.

Hitta en kurs inom återbruk

5 tips på hur du kommer igång med återbruk

Att komma igång med återbruk handlar till stor del om att börja se på dina prylar med nya ögon. Dels genom att ta hand om material på rätt sätt så att de lever längre, dels genom att bli bättre på att laga sådant som går sönder eller hitta nya användningsområden för saker du tröttnat på.

1. Handla och sälj på second hand. Ta för vana att kolla second hand-utbudet innan du köper nytt. Besök fysiska butiker, Blocket och Tradera eller Auctionet. Ta även för vana att försöka sälja saker innan du skickar iväg dem till återvinningen.

2. Laga! Förr lagade vi saker i större utsträckning än vi gör idag. Är du inte så händig kan du lämna in till skräddare, hantverkare eller liknande. Lagar du dina saker kan du använda dem igen och igen och igen innan de hamnar på tippen.

3. Lämna in på återbruk. Idag finns många återbruk som gör jobbet åt dig. Det du lämnar in får nytt liv och säljs vidare. Bättre än nyproduktion!

4. Delad vårdnad om sakerna. Skidorna du använder en gång om året, tältet som ligger uppe på vinden, verktygen eller ljudanläggningen – kan du hyra ut något av det? Att byta, låna och hyra är smartare än att äga något du själv använder väldigt sällan.

5. Ge bort saker. Någon annan kan ha stor glädje av det du inte längre vill ha. Vill du inte sälja eller hyra ut kan du helt enkelt bara skänka bort det.

Lagar kläder

Gör textilt återbruk till en vana

Det går år stora mängder vatten, kemikalier och energi för att tillverka ett enda klädesplagg. Textil är dessutom svårt att återvinna då det inte finns någon tillräckligt effektiv metod för att göra det i en större skala. Att återbruka kläder är därför viktigt ur en miljöaspekt. Second hand är en form av textilt återbruk där du säljer vidare eller köper kläder som är felfria.

Idag finns många välsorterade second hand-butiker inriktade på till exempel märkeskläder. Den typen av second hand-butik upplevs ofta som en vanlig klädbutik, vilket passar om du inte är den som älskar att rafsa runt bland en massa osorterade plagg för att hitta dina guldkorn. 

Visste du att:

I Sverige slänger vi åtta kilo textil per person varje år. Det blir sammanlagt drygt 80 miljoner kilo slänga kläder. 60 procent av textilierna är fortfarande i så pass bra skick att de skulle kunna användas av någon annan.

För att återbruka dina kläder och textilier kan du:

Laga. Hål kan lagas, sömmar som gått upp kan sys igen. 

Sy om. Kläder kan sys om till förvånansvärt många saker. Att återbruka jeans är populärt då jeans kan sys om till kjolar, väskor, klänningar eller hattar. Jeansfickor kan göras om till förvaring. Av andra tyger kan du sy grytvantar, pennfodral, sadelskydd eller ett lapptäcke. Om du lämnar in dina kläder hos skräddare kan du få hjälp att modifiera eller sy om kläder.

Återanvända. Ett uttjänt lakan kan bli till putsdukar eller städtrasor. Tygkassar kan användas till förvaring när du inte handlar. Gamla eller trasiga handdukar kan bli återanvändbara pads för ansiktsrengöring.

Färga. Gurkmeja, blåbär, rödbetor och kaffe är exempel på livsmedel som kan färga dina kläder. En vit t-shirt eller skjorta som blivit dassig kan få helt nytt liv med lite färg.

Du måste alltså inte vara kreativ och påhittig för att återbruka kläder. Att färga tyger är enkelt och det du inte kan fixa själv kan du alltid lämna in – då har du gjort vad du kan för att återbruka dina kläder! 

Gå en kurs i textilhantverk

Second hand-affär

Men återbruk kan väl vara mer än bara textilier?

Absolut! Att återbruka möbler har också blivit populärt. Allt fler inser vikten av att ta hand om och rusta upp slitna möbler. Har du möbler av trä kan du slipa och olja in eller lacka om dem, eller måla om i en ny färg. Om du bara ger det lite tid och kickar igång fantasin inser du nog snart att du har många idéer på hur du med enkla medel kan skapa något nytt i ditt hem.

Andrahandsmarknaden för möbler är också stor. Ta en runda på några second hand-butiker i närheten så har du möjlighet att hitta unika möbler som gör ditt hem personligt, samtidigt som du sparar på miljön.

Vad är skillnaden mellan återbruk och återvinning?

När något återvinns bryts materialet ner för att sedan byggas upp igen. Det kan vara silversmycken som smälts ner och används till något annat, glasflaskor som återvinns och blir till nya glasflaskor eller papper och kartong som blir till nya pappersprodukter. 

Skillnaden är alltså att återvinning bryter ner och gör om, medan återbruk handlar om att ta vara på material som finns. Återvinning är en kostsam process sett till energiförbrukning och kemikalieanvändning, och det är den största skillnaden mellan återvinning och återbruk. Kan du återbruka dina prylar har du sparat på miljön!

Jag vill lära mig trähantverk

Källa: Naturvårdsverket


Annonser