Visar 1-20 av 171 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 171 träffar
1
2
3
4
...
9

Mer om yoga

Yoga handlar om så mycket mer än att bara träna smidighet genom långsamma rörelser. Yoga fokuserar på den inre kraften och att du ska må bra mentalt. På en yogakurs blandas ofta fysiska övningar med mental träning. Allt fler har upptäckt att yoga kan skapa ett lugn i vardagen. I och med att yoga har ökat i popularitet så har också flera olika former av yoga fått en plats på den svenska marknaden. Idag kan du till exempel välja mellan Hatha yoga, Ashtanga yoga, Poweryoga, Kundaliniyoga eller gravidyoga. Vad dessa olika former av yoga innebär kan du läsa mer om här.

Sök bland massor av kurser inom yoga från arrangörer i hela Sverige. Om du hittar en yogakurs som verkar intressant så kan du skicka en intresseanmälan till den som arrangerar yogakursen.


Mer om de vanligaste yogaformerna och de mest unika yogainriktningarna

Yogakurser

Yoga betyder på sanskrit "union". Det är ett sätt att förena kropp och själv. När man i västvärlden nämner yoga tänker de flesta på fysisk yoga med olika yogaställningar, andningsövningar och rörelser. Hit hör bland annat hathayoga, men det finns många andra sorters yoga där vissa inte alls har med fysisk aktivitet att göra, mer om dem längre ner. Det finns många olika former av yogakurser där det varierar mellan att träna mycket styrka, smidighet, andning och koncentration. Alla kan träna yoga, det finns barnyoga, yoga som passar mycket bra för elitidrottare och det finns andra former som är utmärkta för den som aldrig tränar något alls. En form som börjar bli mycket populär idag är gravidyoga, mer om det längre ner. Vi tipsar också om senior yoga som passar de som nått en högre ålder. Eller för de som vill gå tillsammans med sina barn så finns familjeyoga.

De fyra vägarna inom yoga
Inom yoga finns det 4 väldigt olika vägar, Karma, Bhakti, Raja och Jnana, varav Raja är den form vi i västvärlden oftast menar när vi säger yoga.

Karmayoga

Karmayogan handlar mycket om att göra saker för andra, inte för sig själv. Den här yogaformen sägs rena sinnet, ta bort egot och ge viljekraft och koncentration. Utförandet handlar om osjälviska handlingar och istället för att söka uppfylla sina egna önskningar hjälpa andra.

Bhaktiyoga

Bhaktiyogan anses vara den form av yoga som är lättast att utöva. Den här formen av yoga ökar ödmjukheten. Den utförs genom olika former av dyrkan och kärlek till någon gud, exempelvis Shiva. Det handlar om bön, ceremonier, ritualer osv. där guden dyrkas och utövaren stärker sin känsla av att vara ett av Guds hjälpmedel.

Jnanayoga

Jananyogan är den intellektuella vägen. Man försöker lära känna sig själv och arbetar med sinnet. Man försöker att urskilja vad som är verkligt genom studier av något som heter vedanta. Formen kallas ofta för visdomens yoga.

Rajayoga

Rajayogan innehåller de fysiska yogaformerna och utgör bara en liten del av yogans alla former. Dock är det den formen som är absolut vanligast i Sverige, och när vi talar om yoga är det nästan alltid rajayoga vi menar. Den här formen handlar om att få kontroll på sinnet och uppnå en högre medvetenhet genom olika tekniker. Rajayogan har 2 vägar, dessa är Hatha och Kundalin, som i sin tur har underkategorin, Poweryoga är till exempel en underkategori till Hatha. Yogakurserna finns nästan uteslutande inom någon av rajayogans olika former.

Hatha Yoga

Hatha yoga kallas ofta för klassisk yoga. Här utför utövaren traditionella yogaställningar och olika andningsövningar. Formen bygger mycket på målmedvetenhet och koncentration och uppmärksamhet spelar en central roll. Begreppet "Ha" representerar solen och "Tha" representerar månen, och föreningen av de två symboliska motsatserna reflekteras i en Hatha yogakurs. Syftet med denna formen för yoga är att skapa balans mellan kroppens olika energisystem, att rena sin kropp och att styrka den genom yogaövningar, att kontrollera andningen och att träna upp koncentrationen genom meditation. Uppmärksamhet spelar en central roll i all yoga, och den ska vara riktad mot den individuella yogautövaren. För att känna av kroppens signaler och vad som händer i kroppen under yogapasset krävs stor koncentration och målmedvetenhet.

Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga är yogan för dig som vill ha ett fysiskt pass. Den här formen ska ge livskraft, hälsa och ökad muskelstyrka. Man minskar risken för skador och sträckningar, får bättre kontroll över kropp och sinne och syreupptagningen förbättras. "Ashtanga yoga" betyder yoga i åtta delar, där alla delar bär upp varandra och är lika viktiga för yogautövarens fysiska och psykiska hälsa och utveckling. Svettning och förbränning, samt större flexibilitet och kroppskontroll, ökad styrka och uthållighet, är centrala element i ashtanga yoga. Tycker du om fysisk utmaning och svettiga pass är en ashtanga yogakurs något för dig.

Kundaliniyoga

Kundaliniyoga har som syfte att skapa en inre frid hos utövaren. Under kursen får man öva upp sin förmåga att lyssna inåt med sinnena. Teknikerna i kundalini yogan är väl utarbetade och ger oss redskap att lära känna oss själva på djupet. Kundalini grundas på att människan har en fysisk och en subtil kropp - den senare är osynlig, och den består av en speciell energi som kontinuerligt förflyttar sig från ett energicenter till ett annat. Kundalini er namnet på kraften som hela tiden rör sig mellan våra energicenter, eller våra chakraer. Kundalini beskrivs ofta som en orm som ligger ihoprullad i ländryggen, och som ska röra sig uppåt. Positionerna och andningen i kundalini yoga stimulerar så att kundalinikraften stiger i kroppen. 

Medicinsk yoga

Medicinsk yoga är en lugn, mjuk och rehabiliterande form av yoga. Medicinsk yoga, som också kallas MediYoga, är baserad på kundaliniyogan. Den här yogaformen är baserad på forskning och är speciellt framtagen och lämpad för personer med någon form av sjukdom eller problem eller som av andra anledningar inte kan utföra andra yogaformer. Fokuset i medicinsk yoga ligger på olika andningsövningar, meditationer och mjuka rörelser som är till för att förbättra styrka och rörlighet. På en kurs i medicinsk yoga får du även verktyg som kan hjälpa lindra oro, stress och nedstämdhet.

Poweryoga

Poweryoga baseras på Ashtanga Vinyasa yoga , där Vinyasa indikerar att andningen synkroniseras med rörelse. Dock bör det understrykas att en betydande del av yogakurserna fokuserar på andning och koncentration - av Ashtanga yogas åtta delar så är det bara en av dem som representerar kroppsställningar. Bland de positiva effekterna av Ashtanga yogakurs är fastare och flexiblare muskler, minskad risk för sträckningar och skador, förbättrad syreupptagningsförmåga och en bättre kontroll över din kropp och ditt sinne.

Gravidyoga

Yoga för gravida har blivit väldigt populärt och rekommenderas av BVC-personal. Övningarna man gör stärker kroppen och förebygger många fysiska krämpor man får när kroppen blir tyngre. Man gör också andningsövningar, avslappningsövningar och meditation som kan vara till mycket stor hjälp inför förlossningen. Klicka här för att hitta en kurs i gravidyoga.

Utöver de nämnda yogakurserna finns också vinyasayoga, sivanandayoga, satyanandayoga och många andra former med speciella inriktningar även om grundkoncepten kan vara mycket likartade.

Barnyoga

Låt dina barn få testa på barnyoga, en lugnare form av aktivitet för de små. 

Avslappningskurser

Är du intresserad av yoga för att slappna av? Yoga är ett jättebra verktyg för att koppla av. När du yogar andas du med medveten andning vilket gör att blodet syresätts och du slappnar av. Om du vill få förslag på andra sätt att uppnå ett stressfritt liv har vi samlat alla avslappningskurser på ett och samma ställe. 

Jämför kurser
Mer inom området