Visar 1-20 av 24 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 24 träffar
1
2

Information om intyg på fortsättningsnivå

Här beskriver vi kort vad de olika intygen innebär och vad du förväntas lära dig. Gemensamt för de olika båtlivsutbildningarna är att du antingen måste ha, eller rekommenderas inneha, minst Förarintyg eller Kustskepparintyg. För att läsa mer om en specifik utbildning kan du använda sökverktyget här ovan och klicka in på en kurs som lämpar sig för dig.   

Utsjöskepparintyg – segla längst kontinenten

Utsjöskepparintyg är en fortsättningskurs till Kustskepparintyget och liknar utbildningen som ges för Kanalintyg, men här ligger större fokus på längre resor ut med kusten. Bland annat behandlas sådant som tidvatten, tullbestämmelser, utländska sjökort samt regler för kanaler och floder. Vidare lär du dig att planera för en långfärd på havet och vilken utrustning som behövs, bland annat med hänsyn till säkerheten ombord. Utbildningen till Utsjöskepparintyg ger dig även tekniska färdigheter för att hantera båten i hårt väder och vid slussning.

Båtmekanikerintyg – vill du kunna laga båten själv?

Båtmekanikerintyg är utbildningen för dig som vill lära dig mer om utom- och inombordsmotorer och lära dig hur du själv kan underhålla båtmotor. Du lär dig reparera mindre tekniska fel. Kursen tar också upp elsystem, styrning, bensin- och dieseldrift och övrig teknisk utrustning. Etter kursen kan du bland annat göra felsökningar, byta remmar och rensa kylvattenintag, filter etc.

Manövrering av högfartsbåt – för säker körning i höga hastigheter

Manövrering av högfartsbåt är en mycket viktig kurs för dig som har en båt som gör mer än 25 knop. Kursen tar upp trimplan samt körteknik och syftar till att bidra till en säker körning för både dig själv och andra.

Radarintyg – radar på sjön

Radarintyg är för dig som vill lära dig riktig användning av radar och navigera i förhållanden med dålig sikt samt i trånga farvatten. Radarintygskursen tar också upp plottring, navigeringsmetoder samt radarns principer och funktion. I kursen ingår såväl praktik som teoretiskt prov.

Kanalintyg – lär dig om europeiska sjöregler

Utöver Förarintyg eller Kustskepparintyg är Kanalintyget ett krav för att få färdas på de europeiska inre vattenvägarna. Här får du kunskap om de speciella sjömärken och signalfigurer som gäller på kanaler. Kursen tar även upp sjövägsregler och miljöförstöringTillsammans med Förarintyget och tillhörande båtpraktik (alternativt Kustskepparintyg) ger Kanalintyget behörighet att färdas på de europeiska vattenvägarna. Se kurser för att ta Kanalintyg »

Jämför kurser
Säkrare kurs med Navigationsgruppen

Kurserna hos Navigationsgruppen har gett Felix Gyllenberg och Dilek Thulinsson ökad säkerhet och mer kunskap om båtliv. 

Läs mer

Övningsfrågor förarintyg

Övningsfrågor inför förarintyget

Testa dina kunskaper inför det kommande teoretiska provet. Gör övningsprovet här »