Visar 1-20 av 143 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 143 träffar
1
2
3
4
...
8

Information om att gå en fotokurs 

Här hittar du kortfattad generell beskrivning av vad en fotokurs kan ge dig. Behöver du mer information ber vi dig kontakta respektive kursarrangör så kan de guida dig till rätt kurs.

Varför gå en fotokurs?

Är du intresserad av att lära dig hantera din digitalkamera eller traditionella systemkamera? De flesta idag har en kamera som för tio år sedan endast fanns i händerna på professionella fotografer. Med upplösningar uppemot 10 mega pixlar har du möjlighet att ta foto med så hög upplösning att du kan tapetsera din vägg. Givetvis handlar inte allt om upplösning och bra kamera. I slutändan är det du som fotograf som avgör om det ska bli ett bra foto. Med bra foto menas ett foto som kommunicerar, ett foto som är taget i exakt rätt ögonblick, en bild med bra ljussättning och komposition. Allt detta kan du lära dig genom att gå en fotokurs.

Hantera din digitala systemkamera 

Det mest grundläggande vid hanterande av en systemkamera är att lära sig sambandet mellan slutare och bländare. När du går en fotokurs kommer du ha möjlighet att bestämma om skärpedjup, rörelse och bildkvalitet. Här kommer en snabbkurs i foto.

Sambandet mellan slutare och bländare är väldigt enkelt. Ett lågt bländarevärde innebär att linsen är fullt öppen och tar in maximalt ljus. Detta innebär att slutartiden måste vara kort, annars blir det överexponerat. Ett foto taget med lågt bländvärde i bra ljus innebär att fotot kommer ha kort skärpedjup som bilden bredvid. En perfekt inställning vid porträtt när du vill att personen ska vara i fokus och omgivningen ska vara suddig.

Motsatsen - högt bländarvärde. Detta innebär att linsen har liten öppning och behöver mer tid för att få in ljus. Då måste slutartiden vara längre för att inte fotot ska bli mörkt. En sådan inställning gör att fotot får ett långt skärpedjup, det vill säga - hela fotot är skarpt och ingen del är suddig. Denna typen av foto passar perfekt när du vill fånga omgivningar.

Lär dig fotografera och bli en bättre fotograf

Detta var en kort lektion i de mest grundläggande bitarna i konsten att fotografera med systemkamera. De ovan beskrivna teknikerna kan användas på tusen olika sätt för att få den effekt du önskar. Fotokurserna som riktar sig till dig som nybörjare kommer att gå djupare in på ämnet. Kurserna kommer också lära dig mer om objektiv, ljussättning, blixt med mera. Vill du bemästra din grymma kamera så ska du absolut ta en fotokurs så snabbt du bara kan.

Fotokurser för nybörjare 

I och med att priserna på digitalkameror hela tiden pressas på marknaden så äger de flesta idag en digital systemkamera eller kompaktkamera. Men det är inte alla som har koll på kamrens funktioner och fotograferar mestadels i autoläge. Att gå en fotokurs för nybörjare är ett enkelt sätt för dig att lära dig hantera din nya kamera och använda fler funktioner. Du lär dig bland annat att ställa in bländare och slutartid och att anpassa inställningar efter olika ljus och miljöer. En nybörjarkurs i foto kan även innehålla moment som lär dig att efterbehandla dina bilder i till exempel Photoshop Elements.

Ta kontakt med respektive kursarrangör så kan de hjälpa och guida dig i val av kurs. Är ni en större grupp och behöver hjälp eller ta in offerter så är ni välkomna att kontakta oss på kurser.se.


Regler och lagar gällande fotografering 

Ska man fota på allmän plats kan det vara bra att ha lite kolla på vilka lagar som gäller och vilka rättigheter och skyldigheter man har som fotograf. Om detta inte ingår i utbildningen kan du alltid höra på din kursledare om vad som gäller. Här nedan kan du läsa kortfattat om hur det ligger till.

Vilka är mina rättigheter som fotograf?

Så fort du tagit en bild har du full äganderätt till den enligt upphovsrättslagen. Vill du sedan sälja bilden så säljer du bara rättigheten att använda bilden till ett visst ändamål, det är fortfarande du som äger själva bilden. Han eller hon som köper bilden måste då också hålla sig till att använda bilden endast till det bestämda ändamålet. Som fotograf bör du kräva att få veta vart, i hur stor upplaga och hur många gånger din bild kommer att publiceras när du säljer den. Som säljare har man helt enkelt med upphovsrättslagen på sin sida makten att ställa krav på köparen.

Dina skyldigheter som fotograf

Om man fotar någon bör man alltid fråga om personen tycker det är okej, men detta är dock inget krav om bilden bara ska publiceras i en tidning. I de flesta fall är det den som köper en bild som bär ansvaret för hur den publiceras, inte fotografen. När det kommer till att fotografera konst krävs tillstånd så länge det inte är för privat bruk eller om konstverket är fast på allmän plats utomhus.

Vad och var får man fota?

Reglerna för vad man får fota är hyfsat enkla att tillämpa, står man på allmän plats är det i princip tillåtet att fota vad som helst. Om du däremot befinner dig på någon annans egendom är det tvärtom inte tillåtet att fota, till exempel på någons hustomt. Detta gäller även om området inte är inhägnat.
 

Kommentarer från kursdeltagare 

"Jag har alltid varit fascinerad av fotografier och konsten att ta bra bilder. När jag fick min Nikon D60 systemkamera tog jag tag i mitt intresse. Fotokursen jag gick var helt överbra. Jag fick lära mig grunderna i kamerateknik och blixt. Det innebär att jag äntligen kan använda kamerans fulla potential med alla dess inställningar. En fotokurs är också bra coachande syfte. Man lär sig att alltid vara redo, man lär sig att det inte finns dåliga motiv, det är bara ens fantasi och skicklighet som sätter gränser. Utbildningen gav mig också vänner som så småningom startade en fotocirkel. Varannan torsdag sitter vi tillsammans och pratar foto, vi går ut och fotar tillsammans och vi är varandras modeller när vi kör personfoto. Nästa kurs blir en där jag lär mig Photoshop. För att bli bäst måste man kunna retuschera sina foto och snygga till dem en aning."

"Jag jobbar som mäklare och använder kameran dagligen när jag ska skapa presentationer av lägenheter. Mitt företag gav mig en helgkurs i foto där jag jobbade väldigt mycket med fotokomponering, ljussättning och även RAW. En sak är säker i mitt yrke, bra objektsbeskrivningar med bra foto är det som avgör om det ska bli en lyckad försäljning eller inte."

"Min man gav mig en systemkamera när jag fyllde 40 år eftersom jag alltid är paparazzi. Till presenten hörde också en välbehövlig fotokurs. Numera klagar han aldrig på mig när jag dokumenterar vårt liv. Med kunskapen har jag nog också lärt mig att inte störa omgivningen. Inga fler foto där alla står på rad och säger cheese."

Jämför kurser
Mer inom området